Acurun diğer adı nedir?
Bir salatalık türüdür. Bazı bölgelerde acur veya acur olarak da adlandırılır. Latince adı Cucumis Flexuosus’tur.
Acur salatalık mıdır?
Taze olarak tüketilebilen ve turşusu, salatası yapılabilen sebze, hıyarın türevlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Acur kavun olur mu?
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ Taze olarak, taze salata olarak (salatalık), kavun reçelinde, kek yapımında, dondurma yapımında, meyve suyu yapımında, meyveli yoğurt yapımında, meyve salatasında, turşu yapımında (salatalık ve çiğ kavun), çorba yapımında ve parfümeride kullanılır.
Acur nasıl bir bitki?
Acur yıllık bir bitkidir. Yerde sürünerek gelişen bir türdür. Çimlenme süresi ortalama 8-10 gündür. Bitki önce kazık kök oluşturur ve daha sonra gelişimini sürdürür. Köklerin %80’i 30-40 cm derinlikte, %20’si 40-maksimum 100 cm derinliktedir.
Acurun neye faydası var?
Acuron’un Faydaları: Sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemikleri ve kasları güçlendirir. Tansiyonu düşürür.
Acur meyvesi nedir?
Salatalık (Cucumis melo var. flexuosus) çizgili ve nadiren tüylü bir kabuğa sahip bir kabak ailesidir. Bir salatalık çeşidine benzemesine rağmen aslında bir kavun çeşididir. (L.) Naudin.
Acur nasıl tüketilmeli?
Taze: Salatalıklar genellikle salatalarda kullanılır çünkü çiğken taze ve çıtır çıtırdır. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir tat sunar. İnce dilimler halinde kesilerek domates, biber, zeytinyağı ve limonla karıştırılarak lezzetli bir yaz salatası hazırlanabilir.
Acur mevsimi ne zaman?
Üretimi yaz aylarında gerçekleşir. Salatalık, sıcak iklimlerde yetişen tüm bitkiler gibi yüksek su içeriğine sahiptir ve çok kolay sindirilebilir. Suyu depolayan kısım çekirdek bölgedir.
Acurun tadı neye benzer?
Salatalık çiçekleri genellikle kavun çiçeklerine benzer ve böcekler ve arılar tarafından tozlaştırılır. Bu durumda meyveler ve tohumlar sertleşir ve tohum evleri boşalır. Sebze olarak kabul edilen meyvenin tadı olgunlaşmamış bir kavun meyvesine (kelek) benzer.
Acur neden acı olur?
Yükselen sıcaklıklar salatalıkların acılaşmasına neden olur. Sıcaklıklar salatalık olgunlaşmadan önce yükselirse, acı bir tada sahip olur. Acılık mutlaka ısıdan kaynaklanmaz. Sürekli sıcaklık dalgalanmaları salatalıkların tadını bozmaya yeter.
Acur nereye ait?
Dolma SalatalıkÜlke(ler)TürkiyeOluşturanOsmanlı MutfağıTürüDoldurulmuş
Acur hangi aylarda ekilir?
Salatalık fidesi dikimi. Genellikle ilkbahar ve sonbaharda yapılan salatalık tohumu ekimi, bitkinin büyüme mevsimine bağlı olarak değişebilir. Toprak sıcaklığına bağlı olarak tercih edilen bu ekim zamanları, bitkinin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlar.
Acur sağlıklı mı?
Acur; K vitamini açısından da zengindir. Bu vitamin sayesinde vücuttaki kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Son yıllarda yapılan araştırmalarda; Salatalığın beyindeki nörolojik yapılara verilen hasarı azaltarak Alzheimer hastalığına iyi geldiği gösterilmiştir. Salatalık yemek sindirimi kolaylaştırır.
Acurun yemeği olur mu?
Zeytinyağlı salatalık yemeği Salatalıklar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Yemeğiniz piştikten sonra üzerine bir kaşık Metebey organik sızma zeytinyağı gezdirin ve 15 dakika dinlendirin. Yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Acur güneş sever mi?
Salatalık tohumları ilkbahar ve yaz aylarında dışarıda, yılın herhangi bir zamanında ise içeride yetiştirilebilir. Ekim alanı tam güneşteyse daha hızlı büyüyebilir.
Acur nerelerde kullanılır?
“Hita” olarak da bilinir. Özellikle yaz sonunda kış için hazırlanan turşu olarak popülerdir ve hem sağlıklı hem de lezzetlidir. İstenirse salatalık gibi salata ve tzatziki tariflerinde kullanılabilir. Zeytinyağı ile kabak tadı veren bir salatalık yemeği hazırlayabilirsiniz.
Acur tansiyonu düşürür mü?
Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur: Sodyum ve potasyum vücuttaki sıvı dengesini koruyan minerallerdir. Kavun, sodyum ve potasyum içeriği nedeniyle kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Acur nasıl tüketilmeli?
Taze: Salatalıklar genellikle salatalarda kullanılır çünkü çiğken taze ve çıtır çıtırdır. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir tat sunar. İnce dilimler halinde kesilerek domates, biber, zeytinyağı ve limonla karıştırılarak lezzetli bir yaz salatası hazırlanabilir.
Acur hangi ülkeye aittir?
Dolma SalatalıkÜlke(ler)TürkiyeOluşturanOsmanlı MutfağıTürüDoldurulmuş