Makbuz kesilmezse ne olur?
Vergi Usul Kanunu’na göre, serbest meslekten alınan fatura ve makbuzlar, hizmetin sağlandığı gün, yani işin tamamlandığı veya ödemenin alındığı gün düzenlenmelidir. Kesinti gecikirse, usulsüzlük yapılmış olur. Düzensizlikler para cezasına yol açabilir.
Avukat makbuz kesmek zorunda mı?
Yukarıdaki tanıma göre, avukatların sağladıkları hizmetler için serbest meslek makbuzu düzenlemeleri gerekmektedir. Başka bir deyişle, serbest meslek durumunda, “tahsilat temeli” hem gelir vergisi amaçları için vergiye tabi olaya hem de makbuz düzenleme zorunluluğuna uygulanır.
E-makbuz zorunlu mu?
Vergi idareleri tarafından 2019 yılı sonunda yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemeyle, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla mesleki faaliyete yeni başlayan veya mesleki faaliyetini sürdüren tüm vergiye tabi serbest meslek mensupları için serbest meslek makbuzu elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Makbuz kesmemek suç mu?
Vergi incelemelerinde denetçiler genellikle önce avukatlar tarafından verilen vekaletname sayısını tespit eder, sonra düzenlenen makbuz sayısı ile vekaletname sayısını karşılaştırır, aradaki farka orantılı olarak makbuz verilmediği sonucuna varır ve usulsüzlükler için özel cezalar önerir.
Makbuz zorunlu mu?
Bu düzenlemeyle serbest meslek sahiplerinin artık kağıt ortamında düzenlenen e-serbest meslek makbuzlarını kullanmak yerine elektronik ortamda düzenlenen e-serbest meslek makbuzlarını kullanmaları gerekecek.
Fiş kesmemek suç mu?
Şirket, müşteriden alınan hizmet veya ürünler karşılığında, müşteri talep etsin veya etmesin, fatura veya makbuz düzenlemekle yükümlüdür. Fatura veya makbuz düzenlememek, şirketlerin vergi kaçırma gibi hukuka aykırılıklara yol açabilir.
Kaç gün öncesine makbuz kesilebilir?
Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
Avukat tarifenin altında makbuz kesilir mi?
Müşterinizle tahsil edilen tutarın belirli bir yüzdesi için anlaşmanız varsa ve tahsil ettiğiniz tutar asgari ücretin altında ise anlaştığınız tutar üzerinden makbuz düzenleyebilirsiniz.
Makbuz yasal mı?
Ticari işletmelerin alım ve satım işlemlerini tamamladıktan sonra makbuz vermeleri gerekmektedir. Tahsilat makbuzu; Bu, paranın, malın veya hizmetin alındığını kanıtlayan bir belgedir. Başka bir deyişle, yasal olarak hem işletmeyi hem de müşteriyi kapsayan makbuz, gerekli ödemelerin yapıldığının bir göstergesidir.
Makbuz en geç ne zaman kesilir?
Kanuna göre E-SMM kaç gün önceden düzenlenmelidir? VUK 231. maddesinde; “Fatura, mal veya hizmetin tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Zil çalar.
Makbuz yerine ne kullanılabilir?
Kredi veya banka kartı makbuzu makbuzun yerine geçer; tahsilat makbuzu düzenlenmesi gerekli değildir. Ücret karşılığında kasada satış makbuzu düzenlenirse, ayrı bir tahsilat makbuzu düzenlenmesi gerekli değildir.
Makbuztek avukatlara ücretli mi?
E-SMM ürünü için meslektaşlarımız bu hizmetten 2 yıl boyunca ücretsiz olarak yararlanmaktadır. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği’nin bir uygulaması olan Makbuztek, serbest meslek makbuzunu bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunmaktadır.
Avukat ne zaman makbuz kesmeli?
Yönetmeliklere göre avukatlar, alacak tahsildarıyla birlikte serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundadır. Yani makbuz, tahsilat tarihinde düzenlenmelidir. Ancak hizmet verilmiş ancak tahsilat yapılmamışsa, yani sadece KDV için makbuz düzenlenmişse, hizmetin sunulduğu tarihin de yer aldığı makbuz düzenlenmelidir.
Makbuz vermeyen nereye şikayet edilir?
Vergi beyannamesi yazılı olarak, kayıt için sözlü olarak veya e-devlet üzerinden başvuruda bulunarak yapılabilir. Ayrıca 189 Alo Maliye’yi arayarak da beyanname verebilirsiniz.
Fatura kesilmezse ne olur?
Faturalama, hem alıcılar hem de satıcılar için işlemlerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Örneğin, fatura düzenlenmezse, ürünü satın alan alıcı iade yapamaz çünkü iade edilen malların alındığı fatura ile kanıtlanır.
Makbuz en geç ne zaman kesilir?
Kanuna göre E-SMM kaç gün önceden düzenlenmelidir? VUK 231. maddesinde; “Fatura, mal veya hizmetin tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Zil çalar.
Fatura kesilmezse ne olur?
Faturalama, hem alıcılar hem de satıcılar için işlemlerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Örneğin, fatura düzenlenmezse, ürünü satın alan alıcı iade yapamaz çünkü iade edilen malların alındığı fatura ile kanıtlanır.
Geriye dönük makbuz kesilir mi?
7. e-SMM geriye dönük olarak iptal edilebilir mi? Yukarıda belirtildiği gibi, serbest meslek belgesi tahsilat sırasında verilmelidir. Aynı durum e-SMM için de geçerlidir. E-fatura ve e-arşiv fatura için geçerli olan 7 günlük azami süre e-SMM için geçerli değildir.
Fatura kesmemenin cezası ne kadar?
E-arşiv faturası düzenlememenin cezası, 2024 yılında belgede kayıtlı işlem tutarının %10’u olacaktır. Gerçek tutar ile faturada kayıtlı tutar arasında fark olması halinde aynı tutarda özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Geriye dönük e-arşiv faturası düzenlemenin cezası da 2024 yılında benzer tutarda uygulanacaktır.